logo-srl6

Moja mašina radi na jednom novom principu koji omogućava da kada se pokrene i dovede do sinhrone brzine, pomoću pogonskog motora koji je male snage jer je mašina neopterećena i ne stvara nikakvo opterećenje. Mašina kad postigne 1500 o/min. u trenutku kada se uključi pobuda mašina počinje da proizvodi električnu energiju i automatski prestaje da koristi dodatnu struju sa strane i prelazi na sopstvenu struju za dalji rad. Sama reč mašina za proizvodnju električne energije govori da ona proizvodi električnu energiju a da pri tom za svoj rad ne troši nikakvu drugu dodatnu energiju.

Postojeće mašine za proizvodnju električne energije (generatori) koji su u stvari pretvarači neke druge energije u električnu, za svoj rad stalno troše neku energiju koja ih pokreće u zavisnosti od vrste energije i procenat od energije koji će se pretvoriti u električnu varira u velikom rasponu od energenta do energenta.

Moja mašina koristi dodatnu energiju samo nekoliko trenutaka pri startovanju, odnosno stavljanju u pogon. Kako se radi o jednom novom principu koji je veoma prost i jednostavan ali još nije doveden do kraja i nije završen i prijavljen kao patent, zbog toga ne mogu govoriti o detaljima i pojedinostima.

Slažem se da je posmatrajući ovaj stari način dobijanja električne energije nezamislivo gotovo nemoguće shvatiti da može jedan generator bez tog silnog postrojenja koje ga je pogonilo, odvojen sam da radi i proizvodi električnu energiju. Ovaj novi princip obezbeđuje to baš tako i njegov stepen korisnosti nije 0,5–0,6 ni nemogućih 1 (jedan) koji predstavlja perpetuum mobile (večitu mašinu) već ide do nemogućih i nezamislivih 95% energije koju proizvodi za potrošače. Moj se generator razlikuje od ovih postojećih a i motor koji ga pokreće dosta je drugačiji od ovih postojećih. Taj novi princip će doneti izmene u nauci pa će neka pravila i zakoni koji sad vladaju u elektrotehnici biti izmenjena na osnovu rezultata koji će se pokazati pri ispitivanju. Moja mašina će obezbediti dovoljno električne energije za čovečanstvo, čiste i prisutne na svakom mestu. Sve će pokretati električna energija i nastaće ogromne pozitivne promene na čitavoj planeti. Prestaće to ogromno štetno sagorevanje goriva: uglja, benzina, nafte, prestaće zagađenje prirode, prestaće potreba za atomskim centralama i nestaće mnoge opasnosti koje su nas očekivale u budućnosti. Mašina će se proizvoditi od malih dimenzija za napajanje kuhinjskih uređaja pa do najvećih generatora u elektranama.

Nameran sam da ovu mašinu koju sad pravim i na kojoj ću obaviti sva ispitivanja da bih je registrovao kao patent, da je ugradim u automobil i da vozim bez ikakvog goriva. Želja mi je da se isprojektuje novi automobil. Biće to veliki izazov. Počećemo iz dva pravca: od projekta aviona prema automobilu, i od automobila ka avionu. Trebalo bi da bude vozilo koje će se voziti po gradu a van grada će moći da leti do susednog grada.

S. N. Grković - Rodoljub

© 2013